Chiafrø – de nye Hørfrø?

Vi har efterhånden hørt en hel del om disse her nye chiafrø, nye er måske ikke helt det rigtige ord, da meget tyder på at de ofte blev brug i madlavningen helt tilbage i det gamle Inka rige. Men det er først inden for de senere år, at vi her i Danmark også er ved at få øjnene op for den sundhedsmæssige effekt af disse små frø. Men hvorfor er de blevet populære og hvad er det lige som er så sundt vi chia frø?

Inderholder masser af protein
Især veganere kan have svært at finde gode kilder til protein, og her kan chiafrø være et godt supplement. Chia frø har et ret stort indhold af proteiner, sammenlignet med andre typer af frø. Sammensætningen af Amino syrer, er måske ikke helt så optimal som i mange typer af kød, men kan stadig være et god måde, lige at få lidt ekstra protein indendørs på.

Flere mineraler
Der er også en del mineraler i Chiafrø, f.eks. har de et stort indhold af Magen, Selen, Kalcium og Fosfor. Ting som ofte kan være svært at få i de rigtige mængder ved en normal kost.

Få en sund fordøjelse
En anden god ting ved chia frø, er at de indeholder masser af kostfibre. Kostfibre er med til at sætte gang i fordøjelsen og sørger for a du får en god og sund tarm flora. Alene af den grund er der masser rundt omkring, som spiser disse her små frø.

Stort Omega-3 indhold
De fleste som spiser hørfrø, gør det fordi de ved at hørfrø kan være en fantastisk kilde til omega 3 fedtsyrer. Men faktisk er indholdet af Omega-3 endnu højrer i Chia frø og derfor er det også flere og flere som går over til chia fremfor hørfrø.

Chia Frø er Glutenfri
Er man f.eks. på en Low Calroei, High fat kur, så kan Chia frø være rigtig god netop disse diæter. Især i kombination med produkter som Nupo, Chili Burn eller XL-S fedtbinder.
Chiafrø er nemlig 100% glutenfri, så alle med glutenallergi samt folk på LCHF kuren, kan med fordel tilføje disse frø, som en fast del af deres kost. En af de rigtige gode fordele ved dette, er at de giver en virkelig god mæthedsfølelse og er derfor meget velegner til en f.eks. en diæt eller kur.

Er du endnu ikke overbevist om de mange fordele ved Chia så se de her hurtige facts.

– Mange kalder også Chia det ultimative Super Frø
– Det indeholder cirka 700% mere omega-3 end fisk som f.eks. Laks
– Har over 200% mere jern end spinat
– Har mere end 100% kalcium end banan
– over 1500% højere niveau af magnesium end broccoli
– Cirka 500% mere kalk end i mælk
– Over 500% højere indhold af protein sammenlignet med kidney bønner
– Ca. 300% højere selen niveau end hørfrø
– Omkring 80 gange mere fosfor end sødmælk
– Og 100% flere fibre end kellogg’s All-Bran

Så som du kan se, så er der ingen grund til ikke at spise disse her frø. F.eks. kan de med fordel tilsættes retter med perlebyg, bruges i stedet for sesam på brød eller tilsættes til gryderetter. De er rigtig gode til at absorbere væsker og er derfor meget velsmagende i flere retter.

Se forskellige billeder af Chiafrø her på https://www.pinterest.com/perlcritics/chiafrø/